Boracay Dream Island
English | Norwegian

 

 

 

Råd og Tips om reise til og fra Boracay, oppholdet her og litt til.


Velkommen til Boracay Dream Island 

 

Boracaydreamisland.com var i utgangspunktet en Norsk hjemmeside, fra oss nordmenn som bor på Boracay til nordmenn som ønsket å besøke denne perlen av en sydhavsøy.  Verden er stor og etterhvert så ble det slik at det er flest engelsk språklige besøkende og henvendelser til oss, slik at vi så oss nødt for å prioritere å videreutvikle den engelske versjonen av denne hjemmesiden.  Dette beklager vi selvfølgelig, men håper på forståelse for dette.  Samtidig regner vi ikke med at det blir for vanskelig å lese de engelske innleggene og beskrivelsene. 

 

Velkommen til oss, vi ønsker deg en god fornøyelse!

 

Tekst og foto: Øystein Elder Nilsen

 

Hvordan komme til Boracay?

 

Den enkleste måten å komme hit er å fly fra Manila til Caticlan, enten med Philippine Air, Cebu Pacific, Seair eller Asian Spirit.  Prisen ligger i overkant av 4500 pesos (ca. Nok 550).  Disse selskapene har kampanje priser på enkelte avganger (ofte første/siste avgang), lavsesongen og kan en tilpasse avgangen, kan enn oppnå pris på ca. 2200 pesos (ca kr 250,00).  Cebu Pacific har flighter fra Manila til Kalibo, som normalt er ca halv pris av flightene til Caticlan, men det kommer da en bussreise i ikke all verdens komfortable minibusser på ca 1,5 timer.

 

Det er 18 daglige flighter mellom Manila og Caticlan.

 

Både Sea-Air og Asian Spirit har daglige flighter til/fra Cebu - Caticlan.

 

Litt om båtturen fra flyplassen..

 

Transport fra Caticlan foregår i mindre båter (bancaboat) på dagtid og en noe større båt på kveldstid.  Raten er på 19,50 pesos (ca kr 2,50) men, det må betales et miljøgebyr på 50,00 pesos (ca kr 6,00).  Tricycle fra Caticlan Airport til ferjeleie, er 70,00 pesos (ca kr 8,00). Ved ankomst til flyplassen, er det portører som plukker opp bagasjen og bringer deg til tricycle for videre transport til ferjeleie, som ligger ca 250 m unna (har en ikke mye bagasje er det en fin spasertur).  Ved ferjeleiet dukker det opp nye portører som tilbyr å bære baggasjen. Det normale er å gi 20,00 pesos (ca kr 2,50) til disse, litt avhengig av hvor mye baggasje du har.  Det er helt trygt å la disse gjøre jobben, men det er en fordel å følge med for behandlingen kan være noe røff.  Det er kanskje best å ikke la kamera og slikt ligge i kofferten.

 

For de som har vært her før og som savner

beskrivelsen av å komme med Bankabåt fra

Caticlan og inn på White Beach, vasse i land med portører som bærer baggasjen.  Dette er det dessverre og heldigvis slutt på, av miljøhensyn.  Dessverre fordi det var en unik opplevelse, heldigvis for med det er det mer fred, ro og  ikke minst sikrere å være i vannet, da all motorisert båttrafikk nå er forbudt på White Beach.

 

Transport på Boracay

 

Det meste av transporten til/fra "ferjeleiet" Manoc Manoc og til de forskjellige "stations" foregår med tricycles (mopeder med sidevogn).  Raten fra Manoc Manoc og til d*mall, er Php 100 (Nok 12,00).  Ønsker enn å benytte disse til transport under opphold her, er raten 7 pesos (ca kr 1,00) om en sitter sammen med andre på tricycle'n.  Ønsker enn å kjøre alene er raten 20 pesos (ca kr 3,00). 

 

Det har kommet en del som tilbyr transport på mopeder/motorsykler.  Disse bruker ikke hjelm og har ikke hjelm til evt. passasjerer.  De er ikke autoriserte og registrerte, slik som tricycle'ne, de har ingen forsikring, ingen support fra myndighetene (slik som tricycle'ene har) om noe skulle skje og dermed vil heller ikke din reiseforsikring dekke evt. skader.   De er pågående for å få passasjerer, særlig ved Crafts supermarked.  Dette er illegal transport og i den grad det er trafikkulykker her, er det nesten alltid en av disse som er innvolvert.  Det anbefales IKKE å benytte disse.

 

Hotell booking/reservasjon

 

Om du ikke er veldig reisevant og god til å prute, bistår vi gjerne med å finne hotell, etter dine spesifikasjoner.

 

Men, en stor del av bookingen på hotellene her på øya, foregår på den måten at det vandrer en del "kommisjonærer/agenter" på stranda og ved "ferjeleiet".  Disse lever av å skaffe turister overnatting, men de har da 20 % av det som vi som gjester betaler for overnatting på hotell i "commision".  I stedet for å benytte disse, kan en på forhånd via diverse hjemmesider ha funnet spennende hotell og på egenhånd oppsøke disse og prute prisen minst 20 %.  En opplyser resepsjonisten om at enn ikke kommer med kommisjonær. Skal enn overnatte mer enn 2-3 dager og ha flere rom, kan enn oppnå opptil 50 % rabatt i forhold til listeprisene som hotellene opererer med.

 

Før du kontakter oss gjør deg opp noen tanker om hvordan du vil bo her nede, hvilket behov du har.  På en bryllupsreise, vil du kanskje ha andre behov for standard og beliggenhet, enn om du skal på en rolig familietur hvor strandliv og mulige aktiviteter er viktigere en et romantisk hotellrom med Jazuzzi på terrassen.   En god beskrivelse av hva du ønsker, gir oss større muligheter for å finne et hotell, som gir den optimale opplevelsen for din ferie/besøk/opphold her nede.

 

Ønskes mottakelse og eskorte fra Manila til Boracay, kan vi være behjelpelige med det, mot kr 1.500 til dekning av våre kostnader.

 

Filmer, Solbriller m.m.

 

Det selges piratkopierte DVD'er som som oftes er kolleksjoner med opptil 12 filmer.  Dette er PIRATKOPIER og veldig ofte av svært DÅRLIG kvalitet.  I tillegg forsøker disse som selger disse seg på en pris på Php 450 (ca 60 kroner) til turister, mens "markedsprisen" er ca Php 120 (ca kr 16).  I tillegg til at dette er ulovelig å omsette, er det ofte opptak med videokamera i kinosaler som er blitt massekopiert.  Ønsker enn å kunne slappe av med en god film en tidlig morgen eller etter en middag mens de minste sover osv. anbefales det å kjøpe filmer i Norge eller underveis på TaxFree, men vær klar over at dvdspillere her har amerikansk sone, slik at en kan risikere at en ikke får avspilt disse.  Enkelte hoteller har DVD'er til utlån, som er av bra kvalitet.  Det samme gjelder PC'spill.

 

Det er to Second Hand bokhandlere på Boracay, hvor en finner mye pocketbøker av kjente og mindre kjente forfattere.  Innemellom en eller annen på Norsk.  Litteratur anbefales å tas med i baggasjen.

 

Internet og telefoni

 

Å ringe til og fra Norge, særlig da til/fra mobiltelefon er kostbart.  En god løsning for de som også tar med seg LapTop er å kjøpe SMART PrePaid SIM-kort (kontantkort) her nede og bruke dette, for det er noe rimeligere å ringe fra Filippinene til Norge, enn motsatt.  SMART har også en løsning med internett, hvor en betaler 10,00 pesos (ca kr 1,30) per 30 minutter.  Det fungerer ganske greitt, selv om det ikke akkurat oppnår bredbåndhastighet.  SMART har en automatisk konfigurasjon, som de fleste nyere mobiltelefoner håndterer.

 

Svært mange hoteller her på Boracay, tilbyr gratis internett i romprisen.  Ellers er det relativt rimelig å benytte en lokal internettshop.

 

Å ha med en gammel mobiltelefon som en kan sette inn lokalt SIM kort og kjøpe kontantkort, gjør at om en reiser flere i følge, kan ringe og tekste til hverandre for en svært lav kostnad (det koster i praksis ingenting).  Så lar en ens siste nye mobil ligge nedlåst på hotellet, for når det er dagtid her, sover jo de fleste av venner, kolleger og familie i Norge likevel. I tillegg reduserer enn muligheten for at ens nye dyre mobiltelefon blir mistet/"druknet"/

stjålet osv.

 

NB!  Telefoner som er operatoerlaast boer laases opp i Norge.  Det kan vaere vanskelig aa faa brukt lokat SIM kort uten.

 

Skal en da innom Manila på vei hjem, kan en stikke innom en brukthandel for mobiltelefoner som en finneri de fleste kjøpesentrene og selge de før hjemreise.  Selv solgte jeg min gamle Sony Ericsson K700 for 5.000 pesos (ca. 600 kroner) høsten 2006.

 

For de som har med Lap Top, anbefaler vi å bruke Skype.  Skype fungerer meget bra fra Boracay og det er da gratis å ringe til andre med Skype og oppretter enn Ring Ut i Skype, koster det marginalt å ringe til lokalnummer i Norge herfra.  Vi bruker det alle, vi som er her!

 

Baggasje på flyturen ut hit

 

På de fleste internasjonle flightene har en anledning til å ta med opp til 20 kg baggasje per person, uten å måtte betale for overlast.  På flightene mellom Manila og  Caticlan, er det 10 kg som tillates uten å kreve gebyr for overvekt.  Prisen for overvekt er Php 40 per kg (eller ca kr 5,00).  Men, kommer en med internasjonal flight og opplyser om dette, kreves det ikke for overvekt (etter hva jeg har erfart, med Seair). Men, det er jo stort sett småpenger å skulle ut med ca 5 norske kroner per kg... ;-)

Allways take care when your on travel, secure that you have the right travel insurance.  Photo by Islabato.com


Om å gi tips

 

Ønsker enn å gi tips, er jo det lov, men husk at de fleste filippinere har en dagslønn på 250-400 pesos, og da er det viktig å tenke litt på nivået på tips, slik at enn ikke gir et bilde av for store forskjeller.  På restauranter hvor en blir belastet med service charge, gir enn normalt ikke tips, derimot hvor ikke service charge kommer på regningen, er detvanlig å gi ca 10 % i tips.

 

Shopping

 

Det er en rekke klesbutikker, suvinirerbutikker, dykkerutstyr osv, både langs stranden, d*Mall og  d*Talipapa.  En del av de "merkeklærne" som selges her er piratkopier og av dårlig kvalitet.  Ønsker enn å kjøpe dette for å fornye strandgarderoben, må en prute hardt på prisen. Det finnes butikker som selger kvalitetsprodukter og merkevarer, og de finner enn ved å sjekke prisen, som er på et helt annet nivå. Det er en rekke art&craft, brukskunstbutikker og suvinirbutikker, som for det meste er kvalitetsvarer.  Det vandrer en del selgere på walkway'en med briller og klokker.  Dette er juggel, og prisen vi betaler er Php 100 - 150 (MAKS).  De forsøker seg med priser langt over det!  Også når det gjelder DVD'er forsøker de seg med en høy pris, men markedsprisen ligger mellom Php 120-150.

 

Vær OBS! på at dette er piratkopier og det innebærer en viss risiko å ta denne typen produkter med tilbake til Europa, da EU har innskjerpet kontrollen og bøtlegger rimelig tøft, når de finner piratkopierte produkter.

 

Lommelykt

 

Det er kjekt å ha en liten batteridrevet lommelykt i lomma.  Det er en rekke gangveier som har noe begrenset belysning etter mørkes frembrudd.  Og, vi opplever innemellom strømbrudd av korte og lengre varighet.  De kan fås kjøpt her også.

 

Kleskode

 

Boracay er en meget uformell ferieøy.  Kleskoden er shorts (skjørt) og t-skjorte.  Det er svært sjeldent at en ser stivpyntede gjester her, bortsett fra koreanske kvinner, som vandrer rundt på stranda med høyhelte sko, håndveske og solparaply i hånden i frykt for å bli solbrune.  Uformelt er koden blandt filippinere og vestlige besøkende.  Lange bukser vil du ikke få bruk for her, så andre enn de for flyturen og evt. opphold i byer er det ikke nødvendig å tenke på.

 

I regntiden - Juni til November er det greitt å ha med en lett regnjakke.

 

Vær oppmerksom på at det ikke regnes som sømmelig å sole seg toppløs på stranda.  Når enn går på gangveien, rundt i d*Mall, tar en på seg t-skjorte.  Det er imidlertid få og eller ingen som sier noe, nesten uansett (det er meget uformelt her ute) og det er ikke noe problem å sitte med bar overkropp (med topp for kvinner) langs restaurantene ved gangveien eller på ettermiddagen ved solnedgang, på stranda.

 

Her ute går det for det meste i sandaler og slippers.  Slippers koster mellom 20 og 30 kroner, og er av en rimelig god kvalitet for et ferieopphold.  For menn, som trenger sko/sandaler i størrelser over nr 45, anbefales det å enten ta disse med hjemmefra, eller å kjøpe i byer på vei ut hit.  Det kan være vanskelig å få tak i gode sandaler i den størrelsen her ute, men slippers går greitt.

 

Solbriller

 

Solbriller er et must.  Kombinasjonen den hvite sanden og skinn fra sjøen krever det.  Optikerne her på øya selger det mest kjente internasjonale merkene til en meget lav pris og selv om du trenger solbriller med styrke, kan du få kvalitetsbriller rundt 400-500 kroner her.  Det er verdt å vurdere om en liten fornyelse frister.  Solbrillene som blir solgt av selgerne langs gangveien på stranda, er piratkopier.  Lokalt kjøper vi disse for mellom Php 100 og Php 150 (13 - 20 kroner).  Minner om at tollvesnet i Europa har høy fokus på å stoppe piratkopierte merkevarer, slik at en ikke bør bringe piratkopierte produkter tilbake til Norge. Også ved innsjekking ved flyplasser lokalt på Filippinene kan en risikere å måtte legge fra seg piratkopierte produkter.

 

Støyforhold

 

Forøvrig er all motorisert ferdsel forbudt på stranden, både fra sjøen og fra land, slik at det er veldig stille og rolig på White Beach på dagtid, frem til ca kl 16:00 da restaurantene får lov til å begynne å sette ut border på strandsiden av gangveien.  Da kommer det gjerne noe musikk, litt avhengig av hvor på stranden en ligger.  Jo nærmere d*Mall jo mer liv og røre blir det.

 

Helse

 

Her finnes "sykehus", klinikker, laboratorium, tannleger, og optikere.  Særlig tannbehandling og optikere er svært mye billigere (og samme eller høyere kvalitet)  enn i Norge.  Når det gjelder "sykehuset" er det av en helt annen standard enn hva vi er vant til i Norge, så blir enn syk, er viktig å være forberedt på dette, evt. ta seg ned til Kalibo, Iloilo eller opp til

Manila, hvor det er en standard som er nærmere hva vi er vant til.  Både Kalibo og Iloilo har helt nye sykehus.

 

Bruker enn medisiner, må disse tas med i nødvendig kvanta hjemmefra, da det kan være vanskelig å få tak i de samme medisinene som vi er vant til hjemme.  Ha gjerne for noen ekstra dager, i tilfelle oppholdet ønskes forlenget eller det oppstår forsinkelser av annen art.

 

Det er ikke gitt noen anbefalinger om å bruke malaria vaksine her.

 

Boracay er en tropisk øy med mye vegitasjon og høy luftfuktighet.  Det er derfor nødvendig for nyankomne å bruke myggolje/spray.  Vi som har vært her en stund, biter ikke myggen lengre på, av en eller annen grunn.  Noen hevder det skyldes hvitløk i maten, som myggen ikke liker, men det er ikke vitenskapelig dokumentert.  Har selv ikke noen erfaring om den myggoljen vi kjøper i Norge er like effektiv som den vi kjøper her, men "OFF" som vi kjøper her er meget effektiv.  "OFF" er å få kjøpt i alle kiosker og butikker, både på stranda og i d*Mall.

 

I perioden juni til september er det sesong for Dengue Fever overalt i verdens tropiske områder.  Dette er et virus som overføres til mennesker via en mygg, som er aktiv tidlig om morgenen rundt soloppgang og på ettermiddagen før solnedgang.  Dette er en influensaliknende sykdom, med høy feber og om en ikke kommer tidlig til legebehandling, utvikler seg til muskel og leddsmerter.  Dengue viruset hemmer kroppen i å produsere røde blodlegmer, slik at en kan få indre og ytre blødninger.  Sykdommen er ikke mye utbredt på Boracay, men den finnes her og vi anbefaler å bruke myggolje sammen med solkremen i denne perioden av året (juni-september).  Denne sykdommen bryter ikke ut før etter 6-8 dager etter at denne myggen har bitt.  En bør derfor være oppmerksom på denne  sykdommen, om en blir syk etter at en har kommet hjem etter opphold i tropene i sommerhalvåret.

 

Den høye temperaturen og luftfuktigheten krever at en tar til seg RIKELIG med drikke, da særlig vann og Gatorade.  Høyt væskeinntak forebygger dehydrering og andre sykdommer i tropisk klima.

 

Vann fra springen kan drikkes, men anbefales ikke på grunn av høyt klorinnhold.

 

Solkrem:

De internasjonale merkene som Nivea og Hawaiian m.fl. er å få kjøpt her.  De er ikke billigere her enn i Norge eller på TaxFree shopper underveis.

 

Sikkerhet

 

Boracay er Filippinenes "hotteste" turistattraksjon.  Det er derfor lagt ned betydelige ressurser i sikkerhet, både i form av å holde borte "løse fugler", proffesjonelle kriminelle og terrorister.  I den grad det oppstår konflikter her ute, er det som oftes utlendinger imellom, enten i fylla eller omkring andre forhold.  Det er veldig sjeldent at det oppstår bråk her og skjer det, er sikkerhetsvakter, turistpoliti, politi eller elitestyrken raskt på pletten.

 

Filippinene har tidligere vært en koloni under USA.  Amerikanernes våpenkultur "henger i", slik at en ofte ser tungt væpnet sikkerhetsvakter, politi og elitestyrken.  Kanskje derfor det sjeldent er bråk her?

 

For oss som ønsker å besøke øya for å kose oss og slappe av, nyte freden og roen her ute, er denne øya sikker.  Men, vi ønsker å påpeke at enn bør holde øye med lett omsettlige verdisaker som mobiltelefoner og kameraer m.m. "Ledighet gjør tyv" heter et gammelt ordtak, så gjør ikke fristelsen for stor for folk som snaut evner å fø seg og sin familie.

 

På White Beach er det foran hvert hotell satt ut strandstoler for hotellets egne gjester.  Disse er bevoktet med sikkerhetsvakter, som holder oppsikt med gjestenes verdisaker.  Om enn ikke bor her, kan en leie strandstol for Php 100 per dag/stol.  Også en del restauranter tilbyr strandstoler gratis, men mot at enn kjøper mat og drikke her.